Doesburg
Hanzestad en vestingstad
De roerige geschiedenis van Doesburg houdt nauw verband met zijn historie als Hanze- en vestingstad. Terwijl de Hanze in de 15e eeuw voor een vroege bloeiperiode zorgde, begon in de 17e eeuw, toen Maurits van Oranje de plaats tot grensvesting uitbouwde, Doesburgs carrière als garnizoensstad. Wie vandaag de dag een bezoek brengt aan de stad, komt in de middeleeuwse steegjes prachtige gevels, trendy boetiekjes, monumentale gebouwen en gemoedelijke cafés en restaurants tegen (bijv. het oudste café van Nederland, Stadbiershuys De Waag, 1478). Ook de historische Martinikerk, van waaruit je een panorama-uitzicht over het IJsseldal hebt, is een bezoek waard. Een echte must is een mosterdproeverij en een uitstapje naar het Mosterdmuseum.
De Hoge Linie en De Lage Linie
Een van de best bewaard gebleven verdedigingswerken van de beroemde vestingbouwer Menno van Coehoorn ligt in Doesburg. In opdracht van Prins Maurits ontwikkelde hij omstreeks 1700 een nieuw vestingstelsel, waarin Doesburg een sleutelrol vervulde. De bouw van de verdedigingslinies duurde bijna 30 jaar; na de voltooiing werden ze echter nooit voor oorlogsdoeleinden gebruikt en ook nooit verwoest. Tegenwoordig vormt het 30 hectare grote terrein een spectaculaire mix van militaire cultuur en ongerepte natuur. De Hoge Linie in het oosten is slechts beperkt toegankelijk. Een bezoek aan de Lage Linie, in het zuiden van Doesburg, vlakbij het centrum, is een absolute aanrader.
Contact
VVV Doesburg
Gasthuisstraat 13
6981 CP Doesburg
De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.